Voorlichting over onze honden
Houd er rekening mee dat onze honden een achtergrond hebben en dat ze in het begin
vooral liefde en geduld vergen.
Uiteraard zullen we u bij elke hond de juiste handleiding geven in onze persoonlijke gesprekken.
We zullen u wijzen op het gedrag en wat het vraagt van u.
Daarom is onze begeleiding en begeleidingsbrief ook zo belangrijk.
Vaak als je een hond met een achtergrond hebt aangeschaft en een paar maanden verder bent,
zie je dat het meer dan de moeite waard was, want je hebt namelijk de rest van je leven een maatje
die voor je door het vuur gaat. Zie Geadopteerde honden en hun succesverhalen.
Gedrag straathonden
Straathonden hebben vooral in het begin een hekel aan oogcontact met mensen.
Dit ervaren ze namelijk als dreigend (vaak als mensen op straat oogcontact met hun zochten werden ze geschopt, geslagen of weggejaagd)
Ook hebben deze honden dit niet geleerd terwijl de pups die we opvoeden, hier vanaf het begin al aan wennen en het niet anders weten dat mensen oogcontact maken.
Vooral in het begin is het belangrijk dat u de hond lekker laat verkennen in huis
en zo min mogelijk van de hond vraagt.
Haal niet u hele familie over de vloer om de nieuwe aanschaf te bewonderen maar laat de hond met name de eerste week rustig in contact komen met u.
Want met het vertrouwen in u staat en valt alles namelijk. Vertrouwt de hond u eenmaal, zult u zien dat u steeds een stapje verder kunt gaan en de hond steeds vaker met nieuwe situaties kunt laten kennismaken.
Geef visite duidelijk aan dat ze geen oogcontact moeten maken en de hond moeten negeren.
Ook dat de visite lekker moet gaan zitten, dit is namelijk minder bedreigend voor ze.
U zult zien dat de hond vanzelf nieuwsgierig word en stiekem komt kijken.
Let dan ook op, geen oogcontact te maken en gewoon langs de hond te laten kijken.
Ook kunt u als er visite komt koekjes op de grond gaan strooien, dit omdat de hond dan afgeleid is, en omdat het dan een leuke ervaring voor de hond word als er visite komt.
Voor de rest neem de tijd om aan je hond te wennen en hij aan jou en dan komt alles wel goed.
Ontsnappingsgevaar
Houd er rekening mee dat de hond in een totaal nieuwe omgeving is gekomen en alles nog nieuw en spannend voor ze kan zijn.
Loop daarom de eerste weken altijd hetzelfde rondje tijdens het uitlaten zodat de hond de weg naar huis goed leert kennen.
Bij onze honden is het verplicht ze uit te laten met een veiligheidstuig, slipkettingen halsbanden en ander materiaal, zijn verboden bij onze honden.
Met het uitlaten met een tuig, is het voordeel dat de kans op ontsnappen veel kleiner is.
Een tuig is sowieso veel prettiger voor de hond omdat niet alle druk op de nek komt.
Kijk uit met de Flexi lijnen en dat vooral in het begin.
Deze lijnen zijn fijn om u hond de ruimte te gunnen maar valt deze lijn uit uw handen dan klapt het vaak tegen de hond aan waardoor de hond schrikt en het dus op een lopen zet met de klapperende riem nog achter zich aan. Voorkom dit dus vooral in het begin.

Mocht de hond toch ontsnappen blijf altijd rustig, en hou hem in het oog van een afstand
en ga vooral niet achter de hond aanrennen, want dit wint u toch niet en de hond zal alleen maar verder verwijderd raken van de plek waar hij los kwam.
Probeer met liefde en geduld de hond te roepen.
Schakel vervolgens de stichting in en de plaatselijke dierenambulance.
Onze stichting staat in contact met vele zoekteams door heel Nederland dus die kunnen we meteen inzetten op zo’n moment.
Zindelijkheid
Sommige honden zullen misschien nog niet zindelijk zijn. U leert ze dit het snelst door ze te behandelen als een puppy. Vooral na het eten, spelen en slapen breng je ze direct naar buiten. Hierbij ondervangt u 9 van de 10 plasjes en poepjes. Bestraf een hond nooit als hij wat binnen heeft gedaan want dat snappen ze echt niet. Wanneer u uw hond op heterdaad betrapt kunt u even een schrikreactie geven met u stem en zet u de hond direct buiten neer. Wanneer de hond zijn behoefte buiten doet dan beloont u de hond met u stem en/of een koekje en benoemt wat braaf is (bijvoorbeeld: Braaf, plasje gedaan) Als u een commando geeft aan het plassen of poepen buiten dan is dat erg makkelijk wanneer u een keer haast heeft.
Dus nogmaals bestraf u hond niet maar beloon op de juiste momenten. Zo voorkomt u dat de hond bang word voor u en door het belonen zal hij juist meer vertrouwen in u krijgen.
Cursus met u hond
Wij raden iedere eigenaar aan om op cursus te gaan met u hond. Kijk in u omgeving wat de beste hondenschool is en let er vooral op dat ze op een positieve manier werken zonder te trekken of te duwen aan de hond. Vraag ook of ze ervaring genoeg hebben met honden met een achtergrond of straathonden. Deze laatste vertonen namelijk ander gedrag dan goed gesocialiseerde honden en vergen een iets andere aanpak en meer geduld.
Met een hond die als achtergrond van de straat komt en u net heeft, zou ik eerst een maand wachten alvorens naar een hondenschool te gaan. Deze honden hebben eerst vertrouwen in u nodig en kunnen daarna pas verder.
Tevens geven wij als tip eens te kijken op hondenschoolonline.
https://www.hondenschool.online/
